2009. április 4., szombat

Tejfölös ganca

Személyenként 20-25 dkg tisztított, apró kockára vágott burgonyát annyi sós vízben, amely jól ellepi, teljesen puhára főzünk. Mikor megfőtt, saját levében összetörjük, és állandó keverés mellett, kevés lisztet hintünk bele (1 kg burgonyához 3 evőkanállal), és még pár percig főzzük. A tűzről levéve tovább kavarjuk, hogy teljesen sima, pépszerű legyen.

Közben bő zsirban halványra pirítunk egy nagy fej apróra vágott hagymát. A hagymás zsírba mártogatott kanállal a gancát kiszaggatjuk és egy tűzálló tálba rétegezzük. Minden réteget tejföllel locsolunk meg. A megmaradt hagymás zsírt a tetejére öntjük és a sütőben átforrósítjuk. Nyers káposztasalátát adhatunk mellé.

Igazán jó, laktató egytálétel "könnyű" vacsorához.
Egyszerű és gyors, kb. háromnegyed óra alatt elkészíthető.

1 megjegyzés:

  1. jajjj, tejfölös ganca...2000 szilveszterén hat főiskolás jóbarát Mályinkára ment, hogolyózott szánkózott, azon az éjszaka, és a következő napokon számháborúzott, bujócskázott, minusz huszonfokok voltak. Volt egy gyönyörű kis "nyári" konyha a kulcsos házhoz, ott megfagyott minden, az olaj, a tej, nem láttunk a párától főzés közben. Ott főzött egy lőrinci lány gancát, csak ő ismerte nekünk újdonság volt. Nekem három gyerekem van azóta. A lőrinci lány Kanadában él. A barátságok egy része hamissá vált. De egyvalaki a hat közül a három gyerekem édesapja :)

    VálaszTörlés